Jedlo a teplo “po anglicky”

Autor: Juraj Briškár | 10.2.2010 o 23:49 | (upravené 11.2.2010 o 0:58) Karma článku: 12,44 | Prečítané:  3709x

Anglicko je krajina, kde vládnu polotovary a kde je šetrenie na kúrení pomaly národný šport. Angličania majú vynikajúce verejné knižnice a školstvo, ale v oblasti jedla  a kúrenia žijú naozaj veľmi skromne. V tomto článku sa s vami chcem podeliť o moje osobné skúsenosti v tejto oblasti, ktoré som nahromadil za posledné dva roky.

Anglická národná kuchyňa v podstate neexistuje. Angličania prevzali jedlá imigrantov, napríklad pizzu a cestoviny od Talianov, curry a iné korenisté jedlá od Indov a známa ovsena kaša (porridge) je zase škótske tradičné jedlo, v Anglicku som ju ešte nikoho jesť nevidel. Najhoršie jedlo dňa sú asi raňajky, ktoré sú extrémne monotónne. V podstate máte každé ráno ibe dve možnosti, buď si dáte cereálie do mlieka alebo toast s maslom a možno s džemom. No a toto stále dookola, každé rano.  Je to preto, lebo ich cieľ nie je potešiť vaše chuťové bunky, ale doslova naplniť váš žalúdok palivom, aby cez deň podali pracovný výkon. Môj anglický kamarát raňajkovanie doslova prirovnal ku čisteniu zubov, podľa neho je to procedúra, ktorú jednoducho každé ráno robí, ale veľmi nad ňou nerozmýšľa Ďalej nasleduje lunch, čo sú vždy sendviče alebo nejaká tá bageta, na teplé jedlo môžete zabudnúť. Hlavné jedlo dňa je dinner a to by ste si už mali aj užiť. Drvivá väčšina Angličanov nevie variť, a preto sa chodia najesť do reštaurácie alebo jedia polotovary, tzv. “ready meals”. Samotná definícia varenia je v Anglicku iná, keďže za varenie sa pokladá vybratie polotovaru z obalu a jeho umiestnenie do rúry alebo mikrovlnky. Variť tak, ako sa varí na Slovensku, postupným zmiešavaním ingrediencií, vedia len šéfkuchári v reštauráciách, aj to len v tých lepších. Napriek tomu však situácia nie je až taká zlá, kedže firmy vyrábajúce polotovary doviedli svoje remeslo až do dokonalosti, takže sú ich jedlá veľmi chutné a zároveň aj dosť zdravé. Vždy záleží na type a kvalite konkrétneho produktu, nie je polotovar ako polotovar. Jedno je však isté, pokiaľ budete ubytovaní v anglickej rodine, nečakajte, že vám domáca pani bude piecť koláče. Ked anglická kuchárka pečie koláč, tak je to vždy veľká udalosť, hlavná téma dňa, pretože frekvencia jej opakovania je asi raz za rok.



Kúrenie je ďalšia zaujímavá téma, kde sa Angličania vo svojich prioritách úplne odlišujú od Slovákov. Na Slovensku je kúrenie považované za samozrejmosť, niečo, nad čím sa ľudia ani nezamýšľajú, no v Anglicku je to oblasť, kde sa veľmi šetrí. Angličania jednoducho neradi platia za kúrenie a šetrenie v tejto oblasti by sa dalo vyhlásiť za národný šport. Tejto vášni sú prispôsobené samotné anglické domy, ktoré sú v porovnaní so slovenskými dosť malé a obsahujú naozaj veľmi malé izby. Z vlastnej skúsenosti viem, že niektorí Angličania su ochotní za izbu  považovať priestor o rozlohe 2x2 metre, jednoducho šatník. Angličania začnú kúriť, až keď sa vonku naozaj ochladí, a aj to iba v určitých častiach dňa, čiže iba ráno a večer. V anglických domoch teplota bežne klesá pod 18 stupňov Celzia, dva páry ponožiek a jeden alebo aj dva svetre sú teda základná domáca výbava. Angličania tento problem riešia často tak, že sa nalievajú teplými tekutinami. To je možno aj dôvod, prečo je čaj v Anglicku taký populárny. Len ako zaujímavosť spomeniem, že ak sa v Anglicku spomenie čaj, tak sa tým vždy myslí ten čierny. Zelený alebo ovocný čaj pijú Angličania iba zriedka, bylinkový čaj signalizuje, že mate chrípku alebo vás bolí hrdlo.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Vyberal stanice záchraniek v podozrivom tendri, Saková ho povýšila

Je to skúsený záchranár, obhajuje ho ministerka.

Dobré ráno

Dobré ráno: Voľby vo Veľkej Británii sú prakticky vyhraté. Bude to stačiť na plynulý brexit?

Predčasné voľby vyhlásil Boris Johnson po brexitovom neúspechu.


Už ste čítali?